Detoxifierea cu ceai verde japonez Matcha – intre mit si realitate

Astazi vom pasi in Universul Ceaiului, fiind a doua cea mai consumata bautura din lume dupa apa, avand in vedere ca zilnic se consuma mai mult de trei miliarde de cesti in intreaga lume fiind si unul dintre cei mai puternici detoxifianti naturali pe care ii gasim in natura datorita efectelor diuretice si purgative  precum si continutului foarte ridicat de antioxidanti benefici pentru o stare buna de sanatate. In continuare vom face un scurt istoric si o clasificare a ceaiului care dupa parerea mea si a familiei mele, este o bautura miraculoasa datorita efectelor benefice atat asupra fizicului cat si psihicului fiecaruia dintre noi.

Ceaiul este o băutură obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru. Compoziția chimică a ceaiului variază în funcție de recoltă, condiții pedoclimatice și metoda de prelucrare; dintre componenți amintim: teina (alcaloid asemănător cu cel care se găsește în cafea, maté și nucile de cola), tanin și uleiuri volatile.

Producția mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane de tone anual.

Plantație de ceai în Sri Lanka

Tipurile de ceai se disting după tipul de procesare, toate provenind din aceeași plantă.

Sunt mai multe criterii după care se face clasificarea ceaiurilor. Unul dintre ele este gradul de oxidare („fermentare”) a frunzelor, după care avem 5 categorii principale:

  • Ceai alb: neveștejit și neoxidat;
  • Ceai verde: veștejit și neoxidat;
  • Ceai oolong: veștejit, ușor zdrobit și parțial oxidat;
  • Ceai negru (numit roșu de către chinezi): veștejit, zdrobit și complet oxidat;
  • Ceai Pu-erh: veștejit și parțial sau complet oxidat.

Ceaiul este o băutură foarte lăudată și apreciată pentru proprietățile sale. Încă din vechime chinezii considerau ceaiul un leac bun pentru diferite afecțiuni.

Sursa: ro.wikipedia.org

In continuare ne vom ocupa de ceaiul verde in special de Ceaiul japonez Matcha, ceai măcinat sub formă de pulbere fină, folosit în cadrul Ceremoniei ceaiului sau chiar la diferite mancaruri.

Ceaiul verde este obținut oprind oxidarea frunzelor de ceai prin uscarea acestora imediat după recoltare. Ceaiul este procesat în maximum două zile după culegere. Majoritatea ceaiurilor verzi sunt oprite din procesul de oxidare prin metode termice. Frunzele pot fi uscate prin metoda tradiționala chinezească de prăjire în tigaie sau prin metoda japoneză de oprire a oxidării cu abur fierbinte; aceste procedee distrug enzima responsabilă de oxidarea frunzelor.

Ceaiul preparat din frunze nefermentate are o ușoară nuanța verde-gălbuie și aromă delicată specifică.

Originar din China, este cel mai consumat tip de ceai în tarile asiatice, fiind popular și în restul lumii.

Sursa: ro.wikipedia.org

Ceai Matcha verde japonez

Ceai matcha este o pudra delicata obtinuta prin macinarea frunzelor de ceai verde, care se amesteca cu apa fierbinte dand nastere unui ceai cu o aroma deosebita. Oamenii de stiinta au confirmat prin studiile lor ca un pahar de ceai Matcha este echivalentul a 10 pahare de ceai verde ca valoare nutritionala si continut de antioxidanti.
Cultivatorii japonezi usuca mai intai plantele, apoi le transforma intr-un praf de un verde vibrant, prin frecarea acestora intre doua pietre.
Contine minerale, vitamine, aminoacizi si antioxidanti.

Beneficii:
– stimuleaza metabolismul si arde grasimile
– detoxifiaza corpul natural si eficient
– lupta cu virozele si bacteriile
– scade nivelul colesterolului
– este energizant, reduce stresul si relaxeaza
– bogat in clorofila elimina toxinele din organism
– lupta cu cancerul
– incetineste imbatranirea
Daca apa reuseste sa extraga doar o parte din antioxidantii continuti in frunzele de Matcha, pudra, facuta prin macinarea acestora, are proprietati nutritionale mult mai puternice.

Preparare: pudra trebuie amestecata cu atentie cu apa fierbinte, cu o perie din bambus, pana se omogenizeaza foarte bine. Apoi, ceaiul se savureaza intr-un “chawan”, un vas special pentru Matcha
Pudra de Matcha este deja folosita si in moduri creative: infuzata in cocktailuri, in latte-uri, presarata peste mancaruri si chiar ca ingredient in deserturi: de la macarons la torturi.

Am fost foarte incantata sa descopar acest produs cu ingrediente provenite din agricultura organica pus la dispozitie de catre Diet Food, o companie specializata in produse bio dietetice fara carbohidrati, fara gluten din konjac si din soia si produse bio de tip superfood si superalimente: pulberi organice si amestecuri de pulberi organice speciale pentru detoxifiere, slabire, sportivi, energie zilnica. Cunoasteam de multa vreme aceasta companie de la care achizitionam intr-o vreme niste suplimente nutritive de buna calitate si tot de atunci am descoperit si aceasta minune a naturii, pe care o consumam aproape zilnic in familie, desi Chibzuitul a fost, este si va ramane unul dintre cel mai mare fan cafea in viata, dupa cum si scria el pe aici! A fost greu sa il conving la inceput sa incerce, mai ales ca in prima faza pana te deprinzi cu gustul si descoperi cum sa il savurezi bucurandu-te de aromele lui imbietoare, poate parea ca are mai degraba ceva ce seamana cu gustul de iarba (vorba lui) 😀 , dar dupa ce descoperi cum sa il prepari cat de cat corect, inveti si cum sa il savurezi si sa te bucuri de aromele lui extraordinar de placute si relaxante mai ales daca il consumi intr’o companie placuta. 🙂

→Verifica pretul aici!

Si ca am adus vorba de prepararea lui corecta, daca in prima faza am incercat sa il prepar in alt mod decat cel traditional si nu mi-a iesit de nici o culoare cum il incercasem la o ceainarie, intr-un final m-am decis sa cumpar un set dedicat prepararii acestui tip de ceai pe care il voi prezenta mai jos ca experienta sa va fie una placuta in care va decideti sa imi calcati pe urme in aceasta frumoasa aventura din Lumea Ceaiului …

Set ceai, Matcha Super Kit

In sfarsit, cu kit-ul asta am descoperit solutia completa pentru a prepara matcha, ceaiul ceaiurilor din punctul meu de vedere, satula fiind de banalul ceai verde ordinar pe care il gaseam prin supermarketuri de multe ori de o calitate mai mult decat indoielnica.

Acest kit are tot ce aveti nevoie pentru a prepara un matcha delicios in orice moment. Setul contine un bol fabricat in Japonia, masura Matcha Chashaku, pentru dozarea ceaiului, pamatuf de bambus Chasen si mai ales o cutie de 30g pudra matcha bio din Japonia. Poate fi un cadou excelent pentru un prieten sau chiar pentru dumneavoastra. Nu ai nevoie de o gheisa, doar toarna apa fierbinte peste ceiaul matcha si apoi amesteca cu chasen-ul pana obtii o consistenta uniforma, apoi bea-l imediat. Sau incearca varianta moderna, adaugandu-i spuma de lapte ceaiului indulcit pentru un latte delicios. Poti presara si un pic de pudra de matcha sau cacao pentru a-l face si mai apetisant. Kanpai!

Va spuneam mai devreme ca sunt foarte incantata atat eu cat si membrii familiei mele de Chibzuiti de acest tip de ceai verde japonez pentru beneficiile sale terapeutice si trebuie sa recunosc ca uneori organizam chiar si o mica ceremonie a ceaiului in familie in care ne bucuram fiecare de prezenta celuilalt si ne umplem sufletul de bucurie si energie pozitiva atat de necesara pentru a avea un stil de viata sanatos, mai ales cand te poti rupe fie si pentru cateva clipe de stresul cotidian pentru a te bucura de aceste mici placeri ale vietii, chiar daca am avea multe de invatat legate de adevarata cultura pe care o au asiaticii in aceasta privinta. 🙂

→Verifica pretul aici!

Cum se prepara ceaiul Matcha traditional cu ajutorul acestui set, puteti vedea mai jos:

Ca si alternative ale clasicului ceai verde Matcha, eu am mai incercat intre timp si urmatoarele variante ale lui:

Ceai verde bio Sencha si Matcha

Ceaiul Sencha este un clasic al ceaiurilor verzi, japoneze , cu frunze lungi, aplatizate, de culoare verde deschis. Licoarea este clara, de culoare verde galbui. Are un continut mare de cofeina si este recomandat a fi consumat pentru un efect de energizare si revitalizare.

Ceaiul este imbogatit cu pulbere de ceai verde Matcha. Acesta are de 6 ori mai multi antioxidanti decat fructele de goji, de 7 ori mai multi decat ciocolata neagra, de 17 ori mai multi decat afinele salbatice si de 60 de ori mai multi decat spanacul.

In regiunea Uji, unde se produce de secole cel mai renumit ceai japonez, familia Nagata cultiva si azi in mod traditional plantele pentru ceaiul verde. Planta pentru ceaiul Sencha se culege in luna martie, imediat dupa ploile de primavara.

Mod de preparare : 1 plic la o ceasca de apa fierbinte, se infuzeaza cateva minute, in functie de concentratia dorita.

Ingrediente – *Ceai verde bio Sencha frunze 97,5%, *ceai verde bio Matcha pulbere 2,5%. * = ingrediente din agricultura biologica. Cutia contine 20 de pliculete de ceai.

→Verifica pretul aici!

Am descoperit si testat si aceasta varianta pentru ca este una mai comoda si rapida in ce priveste modul de preparare a ceaiului in stilul clasic, fiind utila mai ales pentru momentele in care sunt efectiv pe fuga dar vreau totusi sa imi prepar o cana de ceai,  combinatia cu ceai Sencha, cu un continut mare de cofeina, fiind si un mare plus pentru zilele in care am nevoie de un surplus de energie suplimentar. Pe mine una ma ajuta foarte mult mai ales la munca, unde il duc gata preparat intr’un mic termos, preferandu-l de departe inaintea unei cafele de la un dozator ordinar, a vreunui ceai anemic sau a nesanatoaselor bauturi carbogazoase la care am renuntat de multa vreme. 🙂

Ceai verde Matcha si Lamaie ECO

O alta varianta in care putem gasi ceaiul verde Matcha este aceasta combinatie de Tencha (frunzele de ceai verde folosite la prepararea ceaiului Matcha, intregi, inainte ca acestea sa fie zdrobite intr-o pulbere fina), Sencha si Matcha in proportii ideale pentru a putea savura pe deplin savoarea fiecarui tip de ceai aflat in componenta amestecului. Pe langa combinatia de ceaiuri, este binevenit atunci cand imi doresc sa diversific putin gustul clasic al ceaiului verde, cel prezentat avand in compozitie pe langa cele trei tipuri de ceai verde (tencha 43%, sencha 10 %, matcha 2%) si lamaie 9%, lemn dulce, iarba de lamaie 9%, menta, piper negru, suc de lamaie deshidratat 2%, guarana, ulei de lamaie, lamaita, coaja de lamaie, ghimbir, toate ingredientele provenind din agricultura ecologica, care ii dau o savoare aparte atunci cand imi doresc sa beau si altceva adaugand-ul chiar si la Smothie-urile pe care le prepar si despre care am vorbit aici,  pentru un plus de energie si aroma deosebita! 🙂

→Verifica pretul aici!

Pe final, mai pot doar sa va recomand sa il incercati macar din curiozitate, tratandu’l insa cu rabdare pana sa ii dati un verdict, gustul lui fiind destul de diferit de ce ati baut sau incercat pana acum, aromele delicate si placute luandu-va poate ceva timp sa le descoperiti desi in cazul meu a fost dragoste la primul gust! 🙂

Voi ati incercat asa ceva? Astept parerile voastre in sectiunea de comentarii si de ce nu si alte recomandari! 🙂