Cele mai economice televizoare

Cele mai economice televizoare

Cele mai economice televizoare

Dincolo de tehnologiile pe care le incorporeaza si de calitatea imagini si sunetului, cele mai economice televizoare au devenit in ultima perioada un subiect de interes pentru foarte multi cumparatori, deoarece un televizor prost ales care este folosit pentru mai mult de 2-3 ore pe zi, poate inseamna un consum ridicat de energie ce se poate traduce chiar in cativa zeci de KWh lunar, motiv pentru care alegerea potrivita a unui televizor in functie de consumul de energie trebuie sa fie un criteriu esential atunci cand  facem aceasta alegere.

Tipuri de televizoare

Inainte de toate trebuie cunoscut faptul ca pe piata la ora actuala exista numeroase tipuri de televizoare, unele cu un consum redus de energie in vremea in care altele sunt cu un consum mai ridicat de energie, un mod de indentificare al consumlui acestor televizoare este reprezentat de eticheta de eficienta energetica care variaza intre notari de la A si pana la G.

Cele mai economice televizoare
Eticheta eficienta energetica televizoare

Desi teoretic, o asemenea eticheta iti poate indica cat cosuma un televizor, in practica insa acest lucru poate sa difere in functie de tipul televizorului si cum este utilizat acest televizor, de unde si ambiguitatea producatorilor in a oferi informatii concrete cu privire la acest consum/ora. In continuare vom incerca sa lamurim pe scurt care sunt cele mai economice televizoare in raport de ecranul cu care sunt dotate, setari si optiuni suplimentare.

televizor lcd
Televizor LCD

⇒Televizor LCD

Find televizoare de o generatie mai veche care folosesc neoane pentru iluminarea ecranului, acest tip de televizoare sunt si cele mai mari consumatoare de energie electrica, astfel ca, consumul un televizor LCD poate varia intre 70 si 250/Wh, in functie de diagonala pe care o au si cum sunt utilizate, respectiv nivelul de luminozitate a imagini, nivelul culorilor si al contrastului. Cu sliderele acestor optiuni sunt mai ridicate, cu atat consumul este mai mare, de acea este recomandat sa incercati ca pentru un consum redus de energie sa setati aceste optiuni la un nivel acceptabil, sau acolo unde este acceptabil si disponibili, sa folositi modul ECO!

⇒Vezi aici televizoare LCD

televizor led
Televizor LED

⇒Televizor LED

Folosind iluminarea unor leduri pentru ecrane, acest tip de televizoare pot fi considerare a fi unele dintre cele mai economice televizoare de pe piata, eficienta energetica a acestor televizoare variind in functie de diagonala si setarile de imagine, ce sunt cumva similare si televizoarelor LED. In principiu, consumul acestor televizoare variaza intre 20 si 120Wh, cele mai economice find cele cu iluminare cu matrice EDGE LED (de pe margini) spre deosebire de cele cu iluminare DIRECT LED, respectiv o matrice de LED-uri amplasata in spatele ecranului. Avantajul EDGE LED de iluminare este data de eficienta energetica, dezavantajul find insa o calitate mai slaba a imagini fata de DIRECT LED care ofera o imagine mai buna. Producatori in acest sens folosesc numeroase denumiri comerciale pentru aceste tipuri de matrice, diferenta de calitate a imagini find data nu de aceste denumiri ci de tipul de matrice folosit.

⇒Vezi aici televizoare LED

Televizor OLED
Televizor OLED

⇒Televizor OLED

Spre deosebire de televizoarele LED, panourile televizoarelor OLED sunt net calitative din punctul de vedere al calitatii imagini datorita faptului ca pentru iluminarea lor fiecare pixel al ecranului este iluminat de un led individual. Acest lucru ofera un contrast si o calitate a culorilor pe care un televizor LED nu le poate oferi, insa din punctul de vedere al consumului de energie si in ciuda eforturilor producatorilor acest tip de televizoar este unul dintre cele mai energofage, consumul de energie electrica al unui televizor OLED putand varia intre 150 si 350Wh, in functie de diagonala si setarile de imagine!

⇒Vezi aici televizoare OLED

televizoare smart full hd 640x405
Televizor SMART FULL HD

⇒Televizor LED SMART HD vs televizor LED SMART FULL HD

Diferenta dintre un televizor LED SMART HD si un televizor LED SMART FULL HD este data de rezolutie, respectiv calitatea imaginii. Daca un televizor HD are o rezolutie maxim 720p, un televizor FULL HD ofera o rezolutie maxima 1080p. Consumul de energie electrica al acestor televizoare este data atat de rezolutia maxima suportata cat si de faptul ca sunt televizoare SMART, fapt ce aduce dupa sine si un consum ceva mai ridicat de energie, adica aproximativ 10-15Wh in plus fata de acelasi televizor care nu este SMART TV. Pentru acest tip de televizoare, consumul de energie electrica variaza undeva intre 35 si 120Wh in functie de setarile de imaginie, sunet si cate de mult este utilizat pe partea SMART.

⇒Vezi aici televizoare LED SMART TV

Televizor OLED
Televizor OLED UHD 4K

⇒Televizor UHD 4K 

Aceste tip de televizor face parte dintre cele mai noi televizoare de pe piata, beneficiind atat de functii SMART cat si de rezolutia UltraHD 4k care ofera atat o imagine mult mai buna decat televizoarele SMART HD sau SMART FULL HD, find dotate atat cu ecrane LED cat si cu ecrane OLED, in functie de care se poate calcula consumul unui asemenea televizor, iar dupa cum am vazut pana aici, cele LED din cele mai economice televizoare, in vremea in care OLED sunt televizoare ceva mai gurmande in privinta consumului de energie electrica si de acea consumul acestor televizoare poate varia intre 150Wh si poate ajunge pana la chiar 400Wh in cazul televizoarelor OLED cu diagonala mare.

⇒Vezi aici televizoare UHD 4K

Indiferent de televizorul pe care il alegeti si avand in vedere preturile in crestere la energie, criteriul consumului de energie electrica a unui televizor care este cel mai folosit electrocasnic din casa trebuie sa fie la fel de important ca si calitatea televizorului cumparat, crteriul celui mai ieftin find doar unul aparent, pentru ca degeaba cumparati un televizor ieftin care va umfla ulterior factura! Sa va fie de folosi! 🙂