Cea mai bună drujbă (fierăstrău cu lanț), recomandări și sfaturi utile

Drujba (motofierastrău) este un instrument de tăiat motorizat, cunoscut si ca un fierastrău cu lanț folosit în principal pentru tăierea lemnului sau a crengilor groase. Acest dispozitiv mecanic este prevăzut cu un lanț metalic rotativ cu dinți ascuțiți și poate fi alimentat fie cu benzină, fie electricitate. Drujbele sunt esențiale pentru curățarea și întreținerea spațiilor verzi,  tehnologia și inovația ultimilor ani le-au adus la un nivel superior, făcându-le mai eficiente, sigure și mult mai prietenoase cu utilizatorul.

Tipuri de drujbe

Există mai multe tipuri de drujbe, fiecare adaptată unor nevoi specifice:

 1. Drujbe electrice: Acestea sunt mai silențioase, funcționează conectate la o sursă de curent și sunt ideale pentru utilizările ocazionale, în special în grădină sau pentru bricolaj.
 2. Drujbe pe benzină: Sunt cele mai populare, având o putere și o autonomie mai mare și sunt potrivite pentru lucrări intensive și profesionale.
 3. Drujbe cu acumulator: Acestea combină portabilitatea cu eficiența, fiind ușor de folosit fără constrângerile unui cablu sau necesitatea alimentării cu carburant.

Atunci când alegi un fierastrău cu lanț, este esențial să ții cont de câteva caracteristici:

 • Puterea: Acest metric indică capacitatea de tăiere a drujbei. Pentru lucrări casnice, o drujbă de putere medie este suficientă. Cele mai performante sunt cele profesionale, de peste 3 CP.
 • Greutatea: Dacă o vei folosi frecvent, alege un model mai ușor pentru a evita oboseala.
 • Sistemul anti-vibrații: O caracteristică importantă, mai ales pentru utilizările îndelungate.
 • Destinația de utilizare: Dacă ai nevoie de drujbă pentru munci casnice, o drujbă de dimensiuni medii este suficientă. Pentru lucrări mai complexe, este indicată o drujbă profesională.
 • Tipul de motor: Drujbele pe benzină sunt puternice și adecvate pentru tăieri intense. Drujbele electrice sunt mai silențioase și mai ușor de întreținut, fiind potrivite pentru uz casnic.
 • Lungimea șinei: O șină mai lungă permite tăierea trunchiurilor mai groase, dar poate fi mai greu de manevrat. Alege în funcție de ce vei tăia cel mai des

Care sunt cele mai bune drujbe?

 1. ⇒Stihl: Recunoscut pentru durabilitate și performanță, Stihl rămâne unul dintre cele mai populare branduri.
 2. ⇒Husqvarna: Cu o tradiție îndelungată în fabricarea drujbelor, oferă o gamă largă de modele pentru toate nevoile.
 3. ⇒Makita: Cunoscut pentru instrumentele sale electrice, Makita a intrat puternic și pe piața drujbelor, oferind modele atât electrice, cât și pe benzină.

 Iată câteva recomandări de drujbe pe care le poți lua în considerare