Care sunt cele mai bune becuri economice? Clasificare, sfaturi de alegere a lor

Pretul in crestere la energia electrica din ultimii ani, a fost unul dintre motivele pentru care tot mai multi dintre noi au inceput sa caute solutii in ce priveste reducerea facturii la electricitate, dar fara a fi lipsiti de confortul cu care suntem totusi obisnuiti. Uneori e un compromis greu de facut, dar cu ceva cunostiinte si alegeri bine chibzuite putem sa ajungem cat mai aproape de unul!

Astazi vom discuta putin despre asa zisele becuri economice a caror oferta este din ce in ce mai diversificata, lucru ce a dus la aparitia mai multor modele pe piata pe care la care voi  incerca pe scurt sa le fac o clasificare, care sa va ajute sa alegeti ce considerati ca este mai bun pentru voi, ca sa aveti parte atat de eficienta energetica tradusa printr’o scadere a costurilor cu energia electrica, cat si confortul necesar.

Clasificarea si descrierea avantajelor/dezavantajelor becurilor economice

  • becuri cu halogen: tehnologia becurilor cu halogen nu este noua deloc, acest tip de becuri fiind folosite de foarte multa vreme pe piata becurilor auto. Ce principiu de functionare acesta este la fel cu cel al clasicului bec cu incadescenta, diferenta fiind data de amestecul de gaze din bulbul becului care spre deosebire de becul clasic il fac mai eficient cu 20-30% la aceiasi putere consumata si are aproximativ acelasi pret de achizitie. Desi sunt folosite in mare parte pentru spoturi, exista pe piata si destule variante de becuri normale, principalul lor dezavantaj fiind acela ca emit radiatii UV nocive pentru piele, lucru ce nu le recomanda a fi folosite mai ales in camerele copiilor! Deci mare atentie la acest aspect!

→Verifica aici oferta si preturile la becurile cu halogen!


 

  • becuri fluorescente: intrate pe piata de la noi acum cativa ani, probabil ca sunt cele mai comune si cunoscute becuri economice dintre toate. Desi erau prezentate ca mare noutate in aceea vreme, in principiu avem de a face cu aceiasi banala tehnologie folosita in celebrele tuburi neon, iluminarea facandu’se cu ajutorul unui amestec de gaze din interiorul becului la presiune joasa compus din vapori de mercur şi neon, argon sau xenon. Din punctul de vedere al eficientei, la fel ca si banalele tuburi cu neon, randamentul acestora fata de un bec normal cu incadescenta ajunge undeva in jurul a 70-80% efcienta energetica la aceiasi putere consumata, lumina rezultata nefiind una foarte placuta insa suficient de puternica! Ca si dezavantaj, cel mai important de notat ar fi ca acest tip de becuri sunt foarte daunatoare pentru mediu si sanatate datorita gazelor pe care le contin, mai ales cele cu vapori de mercur! In concluzie, aveti mare grija la manipularea si depozitarea lor dupa ce s’au ars, nu le aruncati la intamplare ci in locurile special destinate!

→Verifica aici promotiile zilei la becuri fluorescente!


 

  • becuri cu LED: nici in cazul dat nu avem de a face cu o tehnologie noua, insa in mod cert cu una mult imbunatatita si din ce in ce mai raspandita, lucru ce a dus in timp la reducerea substantiala a costurilor unui asemenea bec! Ca si principiu de functionare avem de a face cu LED, acronimul de la Dioda Emitatoare de Lumina (Light Emitting Diode) care disipa caldura prin baza LED-ului astfel ca aproape toata energia este transformata in lumina, spre deosebire de becul cu filament care transforma 95% din curentul electric consumat in caldura care se pierde in urma utilizarii ca sursa de lumina! Intelegand acest principiu de functionare basic, este usor sa ne dam seama ca dintre toate variantele de mai sus este si cel mai eficient! Ca si principal dezavantaj notabil al acestor becuri economice ar fi pretul de achizitie al unui asemenea bec, insa in ultima vreme s’au ieftinit destul de mult si chiar daca in teorie platiti cam de doua ori mai mult decat pentru un bec cu halogen sau unul fluorescent, acest lucru se va amortiza totusi destul de repede in urma utilizarii, tipul acesta de becuri fiind si destul de fiabile in timp! De notat este si faptul ca spre deosebire de cele doua tipuri de becuri enumerate, utilizarea becurilor cu LED nu are efecte negative asupra sanatatii, deoarece folosind ca principiu de functionare un “proces rece” explicat prin aplicarea curentului electric semiconductorilor – galiu, arsen sau fosfor – acestia sunt stimulati de miscarea electronilor, generand fotoni care sunt perceputi de ochiul uman sub forma de lumina acestea nu se ard, nu devin fierbinti si nu utilizeaza nicio substanta periculoasa pentru producerea luminii! 

→Verifica aici oferta cu cele mai ieftine becuri cu LED!


In incheiere, va doresc sa faceti cea mai buna alegere in acest sens, sfatul meu bine chibzuit ar fi sa va indreptati inspre becurile cu LED din considerentele scrise mai sus, asteptand pe la comentarii pareri in acest sens! 🙂

Voi ce becuri folositi?