Cea mai buna baterie auto pentru masina ta|Ghid practic

Bazandu’ma pe 25 de ani de experienta proprie cu masinile pe care le’am avut si care m’au invatat cum sa aleg cel mai bun acumulator auto in functie de masina pe care am avut’o am zis sa scriu acest articol ce sper sa fie de ajutor. 🙂 Desi pe internet exista numeroase informatii in acest sens, din pacate unele fie sunt mult prea putin documentate, altele mult prea tehnice si plictisitoare, lucru ce face destul de greoaie formarea unei pareri clare despre alegerea celei mai bune si potrivite baterii pentru masina ta, de unde rezulta si multe alegeri gresite in ce priveste dimensionarea corecta a unei baterii in functie de motorul pe care il aveti la masina voastra si de aici alegeti  sa cumparati gresit ori una inutil de mare ce va fi mereu insuficient incarcata mai ales daca parcurgeti distante scurte-lucru ce o va uza prematur; fie una mult prea mica-lucru ce va duce tot la o uzura prematura si dificultati in pornirea motorului mai ales cand temperaturile coboara sub 0ºC.

Asadar dupa ce am scris →aici care este cea mai buna alegere pentru un incarcator/redresor de baterie auto, sedeti blanzi, luati’va o cafea/ceai si pe scurt haideti sa parcurgem un mic ghid care sper sa va ajute in alegerea voastra, voi incerca sa nu intru in prea multe detalii tehnice, ci doar voi incerca punctual sa trec la ce este mai important, ca sa aveti o idee cat se poate de clara ajutati doar de ele.

Ce este o baterie auto si la ce foloseste:

In principiu avem de a face cu o baterie de acumulatoare, cele mai uzuale si raspandite fiind cele care folosesc reactia chimica dintre un electrolit (acid sulfuric) si electrozi (placile de plumb) care acumuleaza si genereaza suficienta energie electrica cat este necesara pentru pornirea unui motor cu combustie interna. In functie de compozitia interna a bateriei este determinata si tensiunea ei exprimata in Volti (V); capacitatea ei de acumulare exprimata exprimata in Amperi/ora (Ah); precum si puterea ei exprimata in Amperi (A).  Toate aceste lucruri pot fi determinate cu ajutorul unui multimetru cum sunt cele de →aici, testere specializate cum sunt cele de →aici,  sau pur si simplu citind eticheta fiecarei baterii in parte, despre care ne vom ocupa putin mai tarziu.

Care sunt carateristicile tehnice la care trebuie sa fiti atenti cand cumparati o baterie:

  • Voltajul (V). Asa cum va spuneam mai sus, bateriile uzuale pot sa fie de →6v in cazul unor motoare mici cum ar fi motocicletele sau mopedele; de →12V comune in randul motocicletelor de capacitate mare, turismelor moderne si camionetelor mici; de →24V folosite in general pentru motoarele foarte mari cum ar fi cele de pe camioane si alte utilaje industriale.
  • Capacitatea de acumulare/ora (Ah). Daca in privinta voltajului exista rare cazuri de alegeri gresite, cele mai multe din aceste greseli se fac in privinta alegeri capacitatii de acumulare a respectivei baterii. Ca idee de principiu ce trebuie sa tineti deocamdata minte este faptul ca daca unui motor pe benzina (aprindere prin scanteie) ii este suficienta o baterie cu o capacitate cuprinsa intre →45-75Ah (in functie de dimensiunea motorului); pentru un motor diesel (aprindere prin compresie) aveti nevoie de o baterie de o capacitate de minim →70Ah pentru ca motorul sa porneasca fara probleme chiar si in diminetile foarte reci. Voi detalia ceva mai incolo aceste lucruri venind si cu niste exemple concrete in functie de motorizari!
  • Curentul de pornire/puterea bateriei (A (EN)). Multa lume nu da deloc importanta acestui aspect, insa este deosebit de important mai ales pe timpul rece cand daca curentul de pornire este slab sau insuficient motorul nu va porni. Curentul de pornire necesar pentru masina voastra este determinat in primul rand de capacitatea cilindrica a motorului (cm3) si de tipul de carburant folosit pentru functionare. Un motor pe benzină necesita un curent de pornire mult mai slab, decât un motor diesel, astfel ca daca la bezinara ii este suficient un curent de pornire cuprins intre →450-650A (in functie de motor si echipari), pentru o pornire a unui motor diesel curent recomandat de pornire al acumulatorului ar fi de la →650A in sus, in functie de capacitatea cilindrica si echipare.
  • Dimensiunea fizica a bateriei. Fiecare producator auto aloca un spatiu limitat amplasarii bateriei ((lungime, laţime si inaltime), de aceea trebuie sa fiti foarte atenti si la dimensiunea acesteia! O baterie chiar daca este potrivita din punct de vedere tehnic, s’ar putea sa nu o puteti monta datorita dimensiunilor prea mari sau prea mici fata de spatiul dedicat! Fiti foarte atenti la acest aspect cand cumparati o baterie pentru ca o baterie prea mare nu va incapea in spatiul dedicat, iar una prea mica nu va putea fi asigurata corespunzator, lucru ce prezinta un mare pericol atat de explozie cat si de incendiu!

Cum citim si ce reprezinta inscriptiile de pe eticheta unei baterii auto:

Cum citim eticheta unei baterii auto 12V 66Ah 540A (EN)

 

Sa luam ca exemplu o baterie comuna de la →Rombat (un producator romanesc care face baterii de buna calitate) pe a carei eticheta gasim inscrise: Rombat (numele producatorului)/Cyclon (gama comerciala din care face parte)/Tehnologie calciu (tehnologia de fabricatie care este una moderna ce nu necesita intretinere fata de modelel vechi)/12V (tensiunea bateriei)/66Ah (capacitatea de acumulare pe ora, adica sub sarcina permanenta de 10A se descarca complet – fara reincarcare –  in aproximativ 6 ore) 540A (EN) (curentul de pornire). Clar pentru toata lumea? 🙂

Dupa ce sper ca ne’am lamurit in privinta acestor aspecte, asupra carora astept atat comentarii cat si eventuale nelamuriri in sectiunea de comentarii, asa cum va spuneam mai sus, in continuare voi incerca sa va fac niste recomandari de baterii auto potrivite in functie de cateva exemple comune de motorizari intalnite cel mai frecvent pe la noi, urmand ca pe viitor sa scriu si un articol dedicat brandurilor pe care le’as recomanda in aceasta privinta. Asadar:

⇒Motorizari pe benzina intre 0,9cc – 1400cc – fiind motoare de capacitate mica ce nu necesita o baterie foarte mare, in functie de nivelul de echipare al masinii (un aspect important pentru ca cu cat are mai multe optionale electrice cu atat consuma mai mult curent) va recomand sa dati un click si sa alegeti una dintre cele doua variante de mai jos:

⇒Motorizari pe benzina intre 1500cc – 2500cc – in general motorizarile de genul asta sunt puse pe masini care necesita un curent ceva mai mare de pornire in primul rand motorului de putere mai mare si in al doilea rand optionalelor de pe aceste masini care sunt ceva mai numeroase chiar si din standard! Daca aveti o masina cu o asemenea motorizare, va recomand sa dati un click si sa alegeti una dintre cele doua variante de mai jos:

⇒Motorizari pe motorina intre 1500cc – 1900cc – asa cum spuneam mai sus, motoarele diesel au nevoie de baterii mult mai puternice decat cele pe benzina, necesitand atat o capacitate mai mare de stocare cat si un curent generos de pornire. Daca aveti o motorizare ca cea de mai sus si tinand cont de dotarile masinii, atunci va recomand sa dati un click si sa alegeti una dintre cele doua variante de mai jos:

⇒Motorizari pe motorina peste 2000cc – trecand de zona celor 2000cc, la acest tip de motorizari intram deja in zona de autoturisme premium care beneficiaza din standard de dotari suplimentare destul de generoase, lucru ce automat necesita si o baterie de capacitate mare pentru a face fata consumului necesar. De asemenea in aceasta zona deja intra si autoturismele 4×4 sau cele de transport marfa, care au nevoi speciale. Pentru acest gen de motorizari va recomand sa dati un click si sa alegeti una dintre cele doua variante de mai jos:

Sfatul bine chibzuit: unii producatori datorita marketing’ului propriu, scot pe piata artificii comerciale de genul: 61-62Ah in loc de 60Ah, sau 71-72Ah in loc de 70Ah si asa mai departe. Acesta aspect, dincolo de factorul comercial, nu reprezinta un criteriu dupa care sa alegeti o baterie deoarece este absolut irelevant in utilizarea efectiva a ei! 

Intretinerea si durata de viata a unei baterii de acumulatori auto

Ce trebuie sa stiti de la bun inceput, dar vanzatorul nu va spune de obicei, este ca desi fiecare baterie noua beneficiaza de garantie, de acest lucru va puteti folosi doar in cazul unor defecte de fabricatie depistate in urma unei analize a producatorului! Acesta nu raspund pentru bateriile defecte in urma utilizarii necorespunzatoare sau a incarcarii deficitare datorata unei defectiuni a sistemului de incarcare (alternatorul) masinii pe care trebuie sa il masurati cu atentie inainte de a utiliza o baterie noua! Acest lucru il puteti face cu ajutorul unui multimetru pe care il puteti cumpara de →aici, valorile indicate cu motorul si consumatorii porniti trebuind sa fie in jurul a 14-14,5V curent de incarcare pentru ca acumulatorul sa beneficieze de o incarcare corespunzatoare! Daca observati curentul de incarcare este sub aceste valori, va recomand sa luati legatura cu un electrician auto care sa va remedieze problema, daca sunteti din Bucuresti, lasati’mi un comentariu si va recomand unul bun care se deplaseaza la domiciliu. De asemenea, cum am scris si insistat si in postarea cu incarcatoarele/redresoarele auto, pentru intretinerea corespunzatoare si prelungirea duratei de viata a bateriei mai ales daca faceti drumuri scurte in oras, cumparati’va neaparat un →incarcator/redresor auto cu care sa ii faceti o incarcare completa macar odata/luna. Pentru cateva recomandari bune si pentru toate buzunarele, →click pe link’ul de aici, unde am descris cu lux de amanunte fiecare model cu avantajele si dezavantajele lui, plus alte informatii ce va pot fi de folos pentru a intretine si mai ales prelungii durata de viata a unei baterii auto, care in functie de calitatea constructiva oferita de producatorii (de renume sau obscuri) si intretinere poate sa tina 2-3 ani, sau aceiasi baterie cu intretinere corespunzatoare, 4-5 ani!

Producatori recomandati

In cazul meu voi recomanda cu cea mai mare incredere bateriile produse in Romania! Am avut de toate pana acum, insa cel mai bun raport calitate/pret la ei l’am gasit, iar cu intretinere corespunzatoare m’au tinut tot la fel de mult, sau poate chiar mai mult decat brandurile mult mai rasunatoare, desi la aceiasi calitate cei produsi la noi, sunt mult mai ieftini! In concluzie, va recomand sa gasiti cu un click acumulatorul potrivit motorizarii voastre in urma descrierilor de pana aici la:

Am avut acumulatori de la ambii producatori din Romania, atat pe motorizari diesel cat si benzina, alegerea intre ei a tinut strict de pretul cel mai bun pentru aceleasi caracteristici tehnice ale acumulatorului auto, partea de game comerciale fiind mai putin importanta pentru mine, pentru ca in mare sunt cam acelasi lucru.

Pentru alte brend’uri (Varta, Bosch, Exide, etc) va recomand sa dati un click pe →oferta de aici, unde gasiti cele mai bune preturi din online si nu numai!

Cateva sfaturi bine chibzuite de final:

  • desi in principiu majoritatea bateriilor sunt la fel, atentie la masinile care folosesc baterii cu borna inversa, mai ales cele japoneze! Cateva modele pentru acest timp de masini gasiti →aici.
  • daca aveti o masina cu sistemul Start/Stop, atentie si in cazul dat: nu orice baterii sunt compatibile cu aceasta tehnologie! Modele speciale concepute pentru aceasta tehnologie gasiti →aici.

Inchei aici aceasta postare cu speranta ca am reusit sa adun si sa comprim pe cate posibil toate informatiile ce sa va fie de folos in ce priveste alegerea celei mai bune baterii pentru masina voastra in functie de parametrii descris pana aici, multumindu’va pentru orice share/distribuire a acestei postari! 🙂 Pentru alte intrebari sau dezbateri, va stau la dispozitie in sectiunea de comentarii!

In articolul urmator vom discuta putin si despre testerele de baterie care va pot ajuta sa aveti mereu o idee asupra starii bateriei voastre fara a avea multe cunostiinte in domeniu. Revin cu un link aici cand termin postarea.

Sa va fie de folos si toate cele bune! 

1 thought on “Cea mai buna baterie auto pentru masina ta|Ghid practic

Comments are closed.