Arta de a alege cel mai potrivit parfum pentru tine! Clasificare si descriere

La fel ca si mie, probabil ca si voua vi s-a intamplat ca de multe ori atunci cand intalneam o anumita mireasma sa spunem de exemplu de rufe curate sau de piersica proaspata, instantaneu in subconstientul nostru se facea o conexiune intre acel miros si o sectiune din memoria noastra. Mirosul poate evoca sentimente sau sa ne readuca amintiri pe care uitasem poate ca le avem. Parfumul in sine este defapt rezultatul manipularii unora dintre cele mai des intalnite mirosuri, perfectionand in timp arta de a le combina pentru a produce un parfum unic pentru fiecare individ in parte.

Mic istoric al parfumurilor:

Daca ar fi sa facem acest mic istoric al parfumurilor, responsabili pentru originea parfumului sunt egiptenii care il foloseau in orice domeniu, de la ceremoniile religioase pana la utilizarea zilnica, cunoscandu-se faptul ca cei care faceau parte din elita societatii egiptene, femei si barbati deasemeni, se parfumau cu arome cum ar fi liliacul pentru a face cunoscut statutul lor social. Persanii au preluat intrebuintarea parfumului ca un simbol al statutului politic, dar doar atunci cand grecii si romanii s-au familiarizat cu el a inceput sa fie vazut ca o forma de arta, fiind produs in cantitati din ce in ce mai mari si consecvent calitativ. Incetul cu incetul utilizarea parfumului a cuprins intreaga lume si pentru o scurta perioada de timp acestea au fost utilizate in mare parte in cadrul ceremoniilor religioase. Cu toate astea in anul 1190 parfumul a inceput sa fie produs spre comercializare la Paris, si de acolo s-a transformat intr-o industrie globala infloritoare insumand profituri de miliarde de euro anual.

→Verifica aici PROMOTIILE zilei la parfumuri si seturi cadou!

Datorita faptulului ca atunci cand dorim sa cumparam un parfum nou putem fi coplesiti de multitudinea de produse disponibile pe piata, m-am hotarat sa scriu aceasta postare pentru ca sunt una din pasionatele acestei arte pe care am incercat sa o inteleg dincolo de marketing-ul destul de agresiv in aceasta zona. In timp am ajuns la concluzia ca nu numai ca sunt nenumarate parfumuri disponibile, ci si diferite concentratii ale acestora, tocmai de aceea ar fi bine ca inainte de a alege un parfum, sa cunoastem o oarecare clasificare a acestora precum si cateva sfaturi despre ce informatii ar trebui sa gasim in descrierea lor pentru a ne usura oarecum munca de a gasi un parfum potrivit pentru noi sau cineva drag noua! 

Inainte de toate este bine de stiut faptul ca parfumurile cu o aroma mai concentrata contin in cea mai mare proportie uleiuri aromatice precum si mai putin alcool. Concentratiile aromelor sunt scindate in categorii incluzand parfum, apa de parfum, apa de toaleta, apa de colonie si „eau fraiche” sau in traducere parfum racoritor dupa cum urmeaza:

  • →Parfumul, cunoscut si sub denumirea de extract de parfum sau parfum pur, are cea mai mare concentratie a aromelor. Dintre toate concentratiile aromelor acesta ramane cel mai mult pe piele, de unde si pretul de obicei fiind cel mai ridicat fata de celelalte variante de concentratii. Persoanele care au pielea sensibila este bine sa opteze pentru aceasta varianta de parfum datorita concentratiei mai mici de alcool din compozitie.
  • →Apa de parfum are urmatoarea cea mai mare concentratie a aromelor. Este de asemenea mai ieftina decat parfumul in sine, fiind si cea mai des intalnita varianta de parfum, potrivita pentru folosirea uzuala.
  • →Apa de toaleta este unul dintre cele mai populare tipuri de parfum intalnite in oferta curenta din magazinele de specialitate. Este considerat de majoritatea utilizatorilor potrivit pentru tinutele de zi in aceeasi masura in care apa de parfum este potrivita pentru tinutele de seara.
  • →Apa de colonie are o concentratie mult mai mica a aromelor fata de variantele prezentate anterior si de obicei se regaseste in sticlute mai mari fiind necesara folosirea unei cantitati mai mari din acest produs.
  • →Eau Fraiche este asemanatoare cu apa de colonie, avand o chiar mai mica concentratie a aromelor decat aceasta. In ciuda acestui fapt nu are o concentratie mare de alcool, fiind mai mult un produs revigorant care poate fi folosit ori de cate ori avem nevoie de o improspatare a mirosului care ne face sa ne simtim bine in pielea noastra.

In continuare din dragostea pentru parfumuri voi incerca sa fac o clasificare a aromelor in functie de categoriile olfactive cel mai des intalnite:

  • →arome florale sunt de departe cele mai des intalnite arome ale parfumurilor pentru femei. Nota de feminitate a acestor arome este pregnanta, parfumul cu arome florale fiind un parfum proaspat ce reflecta si dezvaluie stralucirea unei femei, senzualitatea si blandetea ei. Aceste arome sunt variate, pornind de la o singura floare cum ar fi trandafirul, iasomia sau orhideea si pana la diverse buchete mixte. Exemple de astfel de parfumuri cu arome florale pot fi: „La Vie Est Belle” de la Lancome, „Bvlgari Jasmin Noir”, „Givenchy Ange ou Demon”, „Christian Dior J’Adore” si multe altele.

→Alege de aici ce parfum FLORAL ti-se potriveste!

  • →arome orientale  – nimic nu se compara cu aromele robuste cu note orientale, unde regasim unele dintre cele mai puternice si distinse arome. In cadrul acestui tip de arome sunt prezente parfumuri cuprinzand un amestec unic de rasini orientale, flori opulente și mirodenii cum ar fi scorțișoară și nucșoară. Deopotriva versatile si vivace aceste note rezista atat pe perioada zilei cat si a noptii. Printre parfumurile pe care le regasim in acesta categorie putem mentiona: Chopard  „Wish”, Yves Saint Laurent „Opium” sau Versace pour femme „Oud oriental”.

→Alege de aici ce parfum oriental ti-se potriveste!

  • →arome fructate, proaspete si revigorante, aceste includ in mare parte arome dulci sau acrisoare, foarte placute de folosit in timpul zilelor calduroase de vara. De asemenea intalnim o gama foarte variata de arome, de la fructele de padure si citrice pana la piersici, pere, mere, guava sau fructul pasiunii. Ca si parfumuri in aceasta categorie putem mentiona Nina Ricci „Nina”, DKNY „Be Delicious” sau Beyonce ‘Heat Kissed’

→Alege de aici ce parfum cu aroma fructata ti-se potriveste!

  • →arome lemnoase intalnite la parfumuri cu note calde, senzuale, cu accente pământești, cum ar fi patchouli, lemn de santal și chihlimbar. Frumusetea notelor lemnoase este că acestea sunt versatile, permițând obtinerea unor arome durabile pe tot parcursul zilei. Veți observa că aromele lemnoase se completeaza cel mai bine cu nuante de citrice sau note aromatice. Exemple de parfumuri cu arome lemnoase sunt: Sarah Jessica Parker „Lovely”, Calvin Klein „Truth” sau Dior „Miss Dior”.

→Alege de aici ce parfum cu aroma lemnoasa ti-se potriveste!

  • →arome proaspete – se caracterizează prin note luminoase ale oceanului, citricelor și iasomiei. Perfecte pentru utilizarea în timpul zilei, aromele proaspete creează un efect revigorant și stralucitor. O pulverizare dintr-un parfum „fresh” va revoca sentimentul de vară dulce! Astfel de parfumuri sunt si Hugo Boss „HUGO woman”, Tommy Hilfiger „Tommy Girl Summer Tropics” ori Calvin Klein „CK One”.

→Alege de aici ce parfum cu arome proaspete ti-se potriveste!

In incheiere va voi exemplifica alegerea mea in materie de parfumuri pentru ca de curand a trebuit sa ma pregatesc pentru a-i face mamei mele un cadou, apropiindu-se ziua ei de nastere. 🙂 Si ce cadou poate fi mai frumos decat parfumul preferat atunci cand ti-l doresti.

Parfumul ales de ea este Lancome La Vie Est Belle, descris ca o aroma floral-gurmanda, cu o atingere calda, delicata. Inspirat de un faimos desert frantuzesc, facut din crema si alune, acest parfum reflecta un mix irezistibil de sofisticare, eleganta si feminitate, pentru o noua interpretare a aromei clasice. Un buchet de tuberoze proaspete este combinat cu un amestec gurmand, dulce de alune, creand astfel prima aroma de „tuberoza apetisanta”. Un adevarat testament al mostenirii Casei Lancome, sticla este inspirata de o capodopera din arhiva brand-ului si capteaza viziunea fondatorului Armand Petitjean asupra feminitatii, reprezentat aici in forma unui zambet. Reinventat din aroma semnatura, „Eau de Parfum Intense” este imbunatatit cu o aroma purpurie si te va cuceri cu originalitatea si caracterul sau nou, profund.

Note de varf: bergamot, portocala, Para, boboci de coacaze si piper roz;
Note de mijloc: tuberoza, stanjenel, floare de portocal, iasomie Sambac si ylang-ylang;
Note de baza: alune si frisca.

Inchei aici mica mea descriere in ce privesc parfumurile desi as putea scrie la infinit despre aceasta frumoasa arta! Sper ca v-au fost de folos recomandarile mele de pana aici si v-as ruga doar sa ne impartasiti si noua din experienta voastra! 🙂

Voi ce alegeti cand vine vorba de parfum?

1 thought on “Arta de a alege cel mai potrivit parfum pentru tine! Clasificare si descriere

  1. Eu folosesc de multi ani parfumuri comandate astfel si sunt foarte multumita de ele.

Comments are closed.